[Desembre 2014] Jornades Anti-Nadal

[Dins el cicle d’aquest curs 2014-2015,  «Trencant Mites» durem a terme les primeres jornades de l’Assemblea Llibertària UB-Raval!  Les jornades Anti-Nadal tindran lloc del dia 1 al 19 de desembre; doneu un cop d’ull al programa!].

Cartel def

JORNADES ANTI-NADAL

Com afecta la popularitat d’aquesta “tradició” en el desenvolupament

de les nostres vides? Sobre quins eixos se sosté

i de quins símbols s’envolta?

És per nosaltres motiu d’alegria començar el cicle “Trencant mites” de 2014-2015 amb les Jornades Anti-Nadal, on tractarem d’analitzar, qüestionar i desmuntar des de la perspectiva llibertària una tradició tan arrelada i normalitzada socialment com és el Nadal. Us convidem a participar activament a un seguit d’activitats que tindran lloc durant tot el mes de desembre (estigueu atentes al programa, hi ha cartells per la facultat!) i que permetran anar construint el debat entorn a cinc grans eixos: consumisme, especisme, caritat, religió cristiana i patriarcat.Si bé es considera popularment la celebració del naixement de Jesús com l’origen del Nadal, a la Bíblia ni surt tal data ni apel·lava a tal festivitat amb les pràctiques que coneixem actualment. La fixació de la data de Nadal al 25 de desembre es produeix quan l’imperi Romà, veient amenaçada la seva supremacia i hegemonia pel fenomen del cristianisme, decideix fer d’aquesta la seva religió oficial per tal de seguir mantenint el poder i el control sobre els pobles que sotmetia. Així doncs, es fixa la data fent-la coincidir amb el solstici d’hivern i amb la celebració pagana del naixement de Mithra, que representa la deitat suprema solar.

És interessant denunciar com al llarg de la història de la humanitat les estructures i mecanismes de poder i control han aconseguit perversament sotmetre i posar al servei de la dominació la saviesa ancestral i les costums i creences populars. No parlem de res nou ni de clixés ideològics buits quan apel·lem a revisar les celebracions amb les que ens identifiquem, doncs som subjectes lliures i capacitats per la rebel·lió en qualsevol àmbit de la nostra vida. Fins a quin punt vols participar d’una mentida del poder que aliena els problemes de les persones i reprodueix una estructura i valors socials basats en l’explotació, el capital, el model heteropatriarcal de família o la moral cristiana? Ens agrada el continu bombardeig de lemes buits com “Feliç Nadal i pròsper any nou” que no fan justícia a la realitat desigual en la que vivim? El capitalisme s’ha apoderat d’aquest discurs per assegurar la seva subsistència, fent-nos esclaves del consum innecessari i obsessiu, tapant-nos els ulls davant la misèria i la gent que no podrà celebrar un bon Nadal i apaivagant la nostra culpabilitat (cristiana) amb la pràctica caritativa en comptes de reivindicativa/combativa, allunyant-nos de la possibilitat del canvi social i polític amb uns valors que pretenen dogmatitzar-nos i homogeneïtzar el nostre ser i que alhora estableix una idea de família modèlica patriarcal a la qual hem d’aspirar per ser socialment acceptables. I mentre, la invisibilitzada figura del pollastre assassinat i farcit que acompanya la vetllada.

Som lliures de dubtar dels valors promoguts per les multinacionals, publicitat, pel·lícules que ens empenyen a ser còmplices i convidem a ser crítiques durant aquestes dates.

Quiero que gastes mucho para probar que quieres a tu família”

Assemblea Llibertària Ub-Raval