PER UNA UNIVERSITAT GRATUÏTA I COMUNITÀRIA: 17 de novembre, vaga

Per una educació gratuïta i comunitària
Fragment del manifest de la Federació d’Estudiants Anarquistes
en ocasió de la vaga del 17 de novembre del 2016

17n-fea

Durant el mes d’octubre el CEUCAT, organisme de màxima representació estudiantil institucional de les universitats catalanes, va convocar una manifestació per demanar el compliment de la moció aprovada al Parlament de Catalunya que instava al Govern a baixar un 30% les taxes universitàries com a pas previ a la gratuïtat de l’educació superior. En un principi, tant AEP com SEPC van donar suport a la manifestació i van convocar una vaga a la que també s’hi han sumat les diferents assemblees de base del moviment estudiantil. D’aquesta manera, el dia 17 de novembre hi ha convocada una vaga que s’ha fet extensiva a secundària i cicles formatius a favor de la moció com a pas previ a la gratuïtat.

Des de la FEA (Federació d’Estudiants Anarquistes) aplaudim les demandes en pro de la gratuïtat ja que considerem que és el mínim indispensable pel qual ha de lluitar el moviment estudiantil. Des de la nostra fundació, sempre hem apostat per un moviment estudiantil de base i combatiu que lluiti per una educació gratuïta en tots els nivells, doncs considerem que l’exclusió econòmica és un dels punts més importants ja que afecta directament a les classes més desafavorides de l’extrarradi. En contra de les consignes clàssiques de “Universitat Pública i de Qualitat” que varen ressonar dins del moviment anti-Bolonya, en els anys de la pujada de taxes del 66% i en els anys de la LEC, LOMCE i el 3+2, ens alegrem profundament que la gratuïtat s’hagi posat en escena fins i tot per part de rectors i de la representació vertical del estudiants (CEUCAT).

Però nosaltres, com a Federació, no ens conformem únicament amb una universitat gratuïta, sinó que les nostres reivindicacions giren entorn dos pilars fonamentals: l’educació comunitària i la gratuïtat equitativa de tota l’educació com la millor alternativa en l’àmbit educatiu dins d’una societat estatal.

Com a anarquistes sembla redundant explicar que estem en contra dels Estats, però a la vegada això no significa que no desitgem millores substancials per als diferents col·lectius. Per això apostem, com a pas transitori, per unes consignes dins d’una lògica pública i estatal per poder administrar la misèria que ens ofereixen. En aquest sentit apostem no únicament per una universitat gratuïta sinó per l’EDUCACIÓ SENCERA.

 

*Manifest en espanyol